6.13.2007

- Гамбитовия молец притежава нужната магия в прашеца на крилата си. Когато птицата бойник погълне молеца, а освен с него се нахрани и с плодовете на пака, магическия прашец попаднал в корема и, започва да разгражда обвивката на мъничките семена. С екстрементите си птицата бойник посява семената на пака и поради уникалната магия на гамбитовия молец те избуяват. Гамбитовия молец от своя страна снася яйцата си върху изболято на него растение, новоизлюпените гъсеници се хранят и растат там, преди да изтъкат пашкулите си и да се превърнат в гамбитови молци.
- Значи - заключи Ричард, - ако се сложи край на магията ... какво искаш да кажеш? Че дори същества като този молец, който притежава магия, ще я изгуби, растението пака ще загине, вследствие на което птицата бойник ще гладува, а гамбитовия молец на свой ред няма да има къде да снася яйцата си и с какво да храни гъсениците си и ще изчезне?
- Мисли - прошепна Зед, - какво още ще се случи?
- Ами първо, щом старите растения пака умрат и не се появят нови да ги заместят, ми се струва логично водата в долината Нарийф, да стане отровна.
- Именно момчето ми. И тя ще отрови животните в долината. Елените ще измрат. Както и мечките, таралежите, птиците, бухалите, пойните птички. А заедн0 с това и всички животни, хранещи се с труповете им - вълци, койоти, лешояди. Всички. - Зед се наклони напред и вдигна пръст във въздуха. - Дори червеите.

Няма коментари: